Odżywianie

Wykorzystanie dziennika żywności

Wskazówki, aby jak najlepiej wykorzystać swój dziennik żywności:

Napisz, dlaczego jesz obok każdego posiłku: To może być dla ciebie szokiem, ale nie zawsze jemy, ponieważ jesteśmy głodni. Często jemy, bo jesteśmy znudzeni, zestresowani, albo dlatego, że właśnie tam siedzi miska z chipsami.

Środowisko odgrywa rolę w wyborach żywieniowych, które podejmujemy, więc pomocne jest wskazanie miejsc i sytuacji, które działają na korzyść naszych celów w kuchni, a także tych, które na pewno nie.

Nie szalej ze szczegółami: Podczas wypełniania dziennika żywności będzie kuszące, aby zacząć iść do pełnego szczegółów o tym, co konsumujesz. Trzymaj się podstaw – porcje i swoje makra. Jeśli zaczynasz dziennik żywności po raz pierwszy, ważniejsze jest, abyś uzyskał ogólny przegląd swojego odżywiania.

Zacznij regularnie przygotowywać posiłki

Mój poziom energii wzrósł. Nauczyłem się kontrolować porcje. Szybciej dochodziłem do siebie po ciężkich sesjach na siłowni i w basenie. Co najważniejsze, sprawiło, że zdrowe odżywianie stało się wygodnym wyborem.

Badania potwierdzają moc planowania i przygotowywania posiłków.

W jednym z badań z udziałem otyłych uczestników stwierdzono, że posiadanie planu posiłków i listy zakupów znacznie zwiększyło utratę wagi. Inne badanie wykazało, że osoby, które spędzały więcej czasu na przygotowywaniu domowych posiłków, częściej jadły zdrowsze jedzenie. Prawdopodobnie nie ma nic dziwnego w tym, że planowanie i przygotowywanie posiłków może zrobić wielkie rzeczy, prawda? Moc przygotowywania posiłków nie kończy się na tym:

Zaoszczędzisz trochę gotówki: Jak wydawać mnóstwo pieniędzy na jedzenie o wątpliwej jakości? Tak, ja też nie. Kiedy już wejdziesz w rytm rzeczy, będziesz potrzebował tylko raz w tygodniu uderzyć w alejkę z artykułami sypkimi. Nie będzie już późnych nocnych wizyt w sklepie spożywczym lub ogólnospożywczym, ani prawdziwego zabójcy oszczędności – wychodzenia na posiłki.

Przygotowywanie posiłków pozwoli ci zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy, co sprawi, że cała wymówka „dobre jedzenie jest zbyt drogie” będzie wątpliwa w najlepszym wypadku.

Jesteśmy z natury leniwi i zawsze będziemy dążyć do najłatwiejszej opcji, a przygotowywanie posiłków wykorzystuje tę wadę.

Wskazówki, jak najlepiej wykorzystać przygotowywanie posiłków:

1. Celuj w swój najgorszy posiłek: Jeśli pomysł gotowania tygodniowych posiłków brzmi zbyt zastraszająco dla ciebie, zacznij od wybrania swojego najgorszego posiłku dnia. Jest to prawdopodobnie późno w ciągu dnia, kiedy jesteś zmęczony – fizycznie i psychicznie – i wolałbyś nie być zmartwiony z konieczności gotowania czegoś dobrego w górę. Zaplanuj i przygotuj się na posiłek, z którym zmagasz się najbardziej.

2. Nie bój się monotonii: To zrozumiałe, jeśli czujesz się odporny na pomysł przygotowywania posiłków z obawy przed nudą. Rzeczywistość jest taka, że jesteś już w zasadzie jeść te same pokarmy w kółko, ale są pod złudzeniem, że dieta jest to zróżnicowana paleta żywności (Twój dziennik żywności pokaże to być przypadek).

Istnieje wiele sposobów, aby przyprawić swoje posiłki w ciągu tygodnia, więc nie bój się rutyny przygotowywania posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *